JADŁODZIELNIA
26 kwietnia 2023 r. w Gminie Skała, w bezpośrednim sąsiedztwie Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, 32-043 Skała, ul. Szkolna 4, została uruchomiona jadłodzielnia. Miejsce zostało utworzone w ramach projektu socjalnego „Podziel się posiłkiem – jadłodzielnia w Gminie Skała. Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu osoby, które chcą coś zjeść i jednocześnie uratować jedzenie, które by się zmarnowało. Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych. Działa 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Na terenie Naszej Gminy mamy już miejsce, gdzie mieszkańcy mogą zostawiać żywność, którą mają w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni w myśl zasady foodsharing. Jest to inicjatywa skierowana do wszystkich mieszkańców Miasta i Gminy Skała, gdyż z produktów znajdujących się w jadłodzielni może skorzystać każdy potrzebujący, bez względu na status społeczny. Korzystanie z jadłodzielni jest bezpłatne, a ideą tego miejsca jest wzajemna pomoc oraz walka z marnotrawieniem.
Serdecznie dziękujemy za wsparcie inicjatywy:
- Burmistrzowi Miasta i Gminy Skała
- Zastępcy Burmistrza
- Piekarni - Cukierni „Skalanka”
- Cukierni „Monia”
- Restauracji „Zapiecek Ojcowski”
- Referatowi Komunalnemu UMiG w Skale
- Uczestnikom Klubu Senior + w Barbarce
Gorąco zachęcamy do włączenia się w inicjatywę i korzystania z możliwości jakie daje to miejsce!
Poniżej zamieszczamy zasady funkcjonowania Jadłodzielni:
Co można przynosić do Jadłodzielni:
• produkty zapakowane lub w pojemnikach
• wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
• sery, jogurty, twarogi
• owoce i warzywa
• produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”)
Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni:
• alkoholu,
• surowego mięsa,
• produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
• potraw, które mają w sobie surowe jaja
• produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek)
Razem uzupełnijmy lodówkę!